KISZONA KAPUSTA

  • 1 mała główka kapusty białe lub czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 pełna łyżka stołowa soli kamiennej np. himalajskiej na 500 ml wody
  • 1 łyżka kminku

 

  1. Posiekać drobno kapustę, głąby wyrzucić.
  2. Zetrzeć marchewkę i wymieszaj z kapustą. Dobrze ugniatając, wyciskać kapustę z marchwią, odlewając wodę. Nie wyciskać do sucha, kapusta ma pozostać lekko wilgotna. Na tym etapie możesz dodać kminek.
  3. Nakładać kapustę do czystych słoików (najlepiej litrowych) i ubij. Odstawić na godzinę, po czym odlać sok.
  4. Zalać  woda wymieszana z sola tak aby nic nie wystawało nad powierzchnie wody. Dobrze jest podłożyć pod słoiki ręcznik lub ściereczkę.
  5. Zamocować swój zestaw do fermentacji easyferment i fermentować.
  6. Kapusta jest gotowa po 2-3 tygodniach. W tym czasie przechowujemy ją w temperaturze pokojowej.
  7. Po tym czasie gdy smak odpowiada Twoim upodobaniom, zdjąć zestaw do fermentacji easyferment, zakręcić słoik i przestawić do lodówki lub spiżarni.

KISZONA CUKINIA

  • 2 szklanki cukinii (ok. 500g), pokrojonej w krążki
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona cienko w plastry
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru, tartego
  • 2 szklanki odfiltrowanej wody
  • 1 łyżka soli morskiej
  • ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  1. Wypełnij słoik cukinią, czerwoną cebulą, kurkumą, czosnkiem i imbirem, poprawnie wyreguluj i zostaw około półtora centymetra od góry i odstaw.
  2. Wymieszać wodę i sól morską, aby przygotować solankę.
  3. Wlać solankę na cukinię aż do przykrycia, pozostawić ½ cm od góry.
  4. Zamocować swój zestaw do fermentacji easyferment na słoiku i fermentować przez 7-10 dni w temperaturze pokojowej.
  5. Gdy smak odpowiada Twoim upodobaniom, zdjąć zestaw do fermentacji easyferment, zakręcić słoik i przestawić do lodówki lub spiżarni .

KIMCHI

  • Kapusta pekińska
  • 1 mała, utarta marchew
  • 115 g soli morskiej
  • 2 cebulki dymki, posiekanych
  • 1/2 cebuli czerwonej, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyźka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki chili w proszku

 

  1. Kapustę przekroić wzdłuż na pół i odkroić końcówki. Opłukać i pokroić na kwadratu o boku ok. 5 cm.
  2. Włożyć kapustę do zamykanych woreczków plastikowych i posypać solą, potrząsaj, aby się nią równomiernie pokryła. Wetrzyj sól w kapustę, a następnie zamknij szczelnie woreczki i zostaw na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
  3. Spłukać sól z kapusty, a następnie odcisnąć z niej nadmiar wody. Przełożyć kapustę do dużego pojemnika (lub miski) ze szczelną pokrywką. Dodać dymkę, czosnek, cukier, sos sojowy i imbir. Posypać papryczką chili. Założyć gumowe rękawiczki aby ochronić dłonie i wmasować przyprawy w kapustę. Kapusta powinna być równomiernie pokryta przyprawami.
  4. Przełożyć do słoika i zamontować swój zestaw do fermentacji easyferment. Odstawić w chłodne, suche miejsce na 4-7 dni, po tym czasie szdjąć zestaw easyferment, słoik zakręcić  szczelnie pokrywką i odstawić do lodówki.
  5. Przed podaniem kimchi należy schłodzić w lodówce. Kimchi możesz przechowywać w lodówce do miesiąca.

ZAKWAS Z BURAKÓW

  • 1 kilogram buraków (najlepiej ekologicznych…)
  • kilka ząbków czosnku (nawet cała główka) obranych i pokrojonych na pół
  • 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody (można zrobić również zupełnie bez soli)
  • opcjonalnie skórka razowego chleba na zakwasie
  1. Buraki umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry.
  2. Poukładać je w wyparzonym i wytartym słoju, na zmianę z przyprawami i czosnkiem.
  3. Całość zalać wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
  4. Zamontować swój zestaw do fermentacji easyferment i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). Po tym czasie szdjąć zestaw easyferment, ukiszony zakwas przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w lodówce.

Z pozostałych buraków można przyrządzić świetne sałatki. Kiszone buraki zawierają mnóstwo błonnika i mało kalorii – są więc idealne dla osób, które dbają o sylwetkę

KISZONA CZERWONA CEBULA

  • 6 średnich czerwonych cebul, pokrojone w cienkie pierścienie
  • Zioła (dowolne, np. kminek, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie etc.)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 700 ml przegotowanej wody

 

  1. Jeśli używasz świeżych ziół i czosnku, umieść je na dole słoika. Następnie umieścić w słoju plastry czerwonej cebuli i odstawić.
  2. W misce wymieszać sól i wodę, aby wytworzyć solankę.
  3. Wlać solankę do cebulki, pozostawić ½ centymetra od góry.
  4. Zamontować swój zestaw do fermentacji easyferment i kisić przez 7-10 dni w temperaturze pokojowej.
  5. Po tym czasie lub gdy smak jest odpowiedni, zdjąć zestaw easyferment, a słoiki zakręcić i umieścić w lodówce.

Serwować z ulubionym mięsem, sałatką, jajecznicą lub hot dogami.

MINI MARCHEWECZKI Z KOPERKIEM

  • 1kg marcheweczek
  • 5 ząbków czosnku
  • pół cebuli w plastrach
  • 6 gałązek świeżego koperku
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki soli do kiszenia

1.    W dolnej części słoika ułożyć ząbki czosnku, kilka poplastrów cebuli, płatki czerwonej papryki i 3 gałązki świeżego koperku.

2.    Włożyć mini marcheweczki tak, aby wypełnić słoik w połowie.

3.    Dodać pozostałe ½ plasterków cebuli i koperek, a następnie pozostałe mini marcheweczki, aż będzie około 1 centymetr pod wierzchołkiem słoika.

4.    Sól rozpuścić w wodzie i powstałą solanką zalać słoik, aż marchew będzie całkowicie zanurzona, ale nie wypełniać słoika do samego brzegu.

5.    Zamontować zestaw do fermentacji easyferment i kisić przez około 7 dni.

6.    Podczas fermentacji solanka staje się lekko mętna, jest to dobra znak, że proces lakto-fermentacji działa!

7.    Sprawdzać smak marchwi regularnie co 2-3 dni. Marchew może pokryć biały nalot. Nie martw się! To drożdże – możesz osad wyrzucić lub zostawić  – jest całkowicie nieszkodliwy!

8.    Po uzyskaniu pożądanego kwaśnego smaku, zdejmij zestaw easyferment, a słoik zakręć szczelnie i umieść w lodówce.